NYHET - EU

”En bok kan involvera fibermassa med fem-sexhundra olika ursprung”

En väl fungerade inre marknad i EU är helt avgörande för ett framgångsrikt svenskt näringsliv, säger Ulrik Wehtje, ordförande i medlemsföretaget Exakta och styrelseledamot i Grafiska Företagen. Oavsett om företaget har mycket eller lite egen handel utanför Sverige, så har man kunder som lever av EU:s marknad. Det gör att man som företag påverkas vare sig man vill eller inte.

30 april 2024
 Ulrik Wehtje, ordförande i medlemsföretaget Exakta och styrelseledamot i Grafiska Företagen.
Ulrik Wehtje, ordförande i medlemsföretaget Exakta och styrelseledamot i Grafiska Företagen. Foto: Stefan Tell

– Det gäller ju för nästan alla verksamheter. Sverige är beroende av utrikeshandel, vi är en nation som lever på internationell handel, så det vill till att denna marknad fungerar bra, säger Ulrik Wehtje.

Han ingår också i styrelsen för den europeiska branschorganisationen Intergraf och sitter även i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. När det gäller EU ser han förutom marknaden andra fördelar, exempelvis gemensamma regelverk.

– Konkurrens på lika villkor är ju en av näringslivets käpphästar. Visst kommer det en del krångel från EU-håll som man som företag behöver hantera, men det måste våra konkurrenter också.

Några direkta nackdelar med EU har Ulrik Wehtje svårt att peka på, fördelarna överväger helt enkelt.

– Det är klart att det finns slitningar inom EU, men att vi skulle ha det bättre utanför EU har jag väldigt svårt att se. Brexit i England har varit omtumlande och skapat många problem, men ett svenskt utanförskap hade enligt min mening varit många gånger värre.

Snart är det val till Europaparlamentet. Behöver man bry sig om det?

– Absolut. Tyvärr är vi mycket mer insatta i vem vi röstar på nationellt än vem som sitter i Bryssel, och ointresset från både medborgarna och företagare är ett problem. Det är svårt att väcka entusiasm för EU-politik. En bidragande orsak är nog att EU är en så stor apparat, det kan vara svårt att se att ens val har någon betydelse.

Tyvärr är vi mycket mer insatta i vem vi röstar på nationellt än vem som sitter i Bryssel.

Papperets ursprung ska härledas

Framöver ser Ulrik Wehtje att avskogningsförordningen, EU Deforestation Regulation (EUDR), kommer att vara en högaktuell fråga för den grafiska branschen. Syftet är att förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen, och det innebär exempelvis att papperets och fibermassans ursprung måste kunna härledas.

– Det kommer att få stor påverkan på företagen i branschen eftersom vi ju måste bygga upp system och administration för detta. Med bra system behöver det inte nödvändigtvis bli en jättebelastning, men det handlar om otroligt mycket data. Bara produktionen av en bok bedöms involvera fibermassa med fem-sexhundra olika ursprung, för att ta ett exempel.

Det talas en hel del om regelkrångel inom EU, men inte heller det tycker Ulrik är någon tungt vägande nackdel. Han pekar återigen på Storbritannien, och på Norge, och framhåller att de har väldigt mycket mer krångel till följd av att de står utanför. Det betyder dock inte att saker och ting inte kan blir bättre.

– Jag har alldeles nyligen diskuterat moms- och tullfrågan med Svenskt Näringsliv. Självklart måste vi jobba med de system som finns och förbättra dem löpande. Allt är inte en perfekt värld, det finns mycket tokigheter som kan bli bättre.

Gäller att vara tidigt ute

Något Sverige är dåligt på är att vara med tidigt när regelverk skapas inom EU, menar han. Det gäller att ha örat mot rälsen och tidigt göra egna konsekvensanalyser, formulera frågor och spela in sina åsikter – när det finns ett färdigt förslag till EU-parlamentet är det för sent. Här tycker han att både branschen och Sverige generellt kan bli mycket bättre.

– Där har vi gång efter gång vaknat fem i tolv, eller ibland tio över tolv, och sagt att det här blir ju jättetokigt. Det är ett stort problem, och en viktig uppgift för Grafiska Företagen att bevaka det här området. Vi gör det redan, både själva och genom Intergraf, men utrymme för förbättringar finns.