Beräkning av placeringstid enligt uthyrningslagen
För arbetsgivare är det av stor vikt att korrekt beräkna placeringstiden för inhyrda arbetstagare enligt uthyrningslagen 12 a §.
Enligt bestämmelsen ska ett kundföretag under vissa förutsättningar erbjuda arbetstagaren en tillsvidareanställning hos företaget alternativt betala en ersättning till arbetstagaren. Skyldigheten uppkommer när arbetstagaren genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en ramtid om 36 månader.
En inhyrd arbetstagare får naturligtvis tillgodoräkna sig den tid som denne är placerad på en driftsenhet hos kundföretaget och utför arbete på den driftsenheten inom ramen för bemanningsuppdraget.
Frågan är hur eventuell frånvaro under placeringstiden ska beräknas. Får en arbetstagare som är inhyrd till ett kundföretag tillgodoräkna sig placeringstid hos kundföretaget när denne under inhyrningstiden är frånvarande av olika skäl, t.ex. på grund av sjukdom, semester, föräldraledighet eller är frånvarande av andra skäl?
SN, LO och PTK har gemensamt (via yttrande från Huvudavtalsnämnden) enats om hur denna regel ska tolkas och tillämpas – både avseende tjänstemän och arbetare. Observera att GS inte anslutit sig till Huvudavtalet och således inte är bundna av yttrandet från Huvudavtalsnämnden. Men eftersom det saknas vägledning i förarbetena till uthyrningslagen är vår rekommendation att ändå beräkna placeringstid på samma sätt även för arbetare, det vill säga enligt nedanstående.
Enligt Huvudavtalsnämndens yttrande ska frånvaro beräknas enligt följande
En arbetstagare ska, utöver de dagar som denne utfört arbete, även anses vara placerad på driftsenheten inom ramen för fullgörande av kunduppdraget under följande förutsättningar.
- En arbetstagare som genom inhyrning, på hel- eller deltid, löpande utför arbete åt ett kundföretag på en driftsenhet ska anses vara placerad där även under ledig tid som följer av arbetsschemat eller vid tillfällig frånvaro från uppdraget som beror på giltig frånvaro från den uthyrande arbetsgivaren.
- Mot bakgrund av den lagstadgade semesterns längd och med beaktande av praxis inom branschen, anser parterna att upp till fem sammanhängande veckor (35 dagar) vid varje frånvarotillfälle utgör sådan tillfällig frånvaro som ska anses ingå i placeringstiden.
- Om frånvaron är längre ska arbetstagaren anses genom uthyrning ha varit placerad hos kundföretaget endast under den angivna tidsperioden (det vill säga 35 kalenderdagar).
Vid tillfällig inhyrning, då en arbetstagare hyrs in till ett kundföretag för enstaka dagar, vecka för vecka, räknas i stället endast arbetade dagar som placeringstid.
www.huvudavtalsnamnden.se/yttrande
Vid frågor – kontakta oss!
Anders är inhyrd arbetstagare hos Bengt AB på ekonomiavdelningen. Han har varit inhyrd på heltid sedan 1 oktober 2022. Under sommaren 2023 hade Anders en sammanhängande ledighet om 8 veckor (5 veckors semester direkt följt av 3 veckor föräldraledighet). Därefter återkom Anders till ekonomiavdelningen och fortsatte uppdraget som inhyrd. Vid beräkning av placeringstiden ska Anders tillgodoräknas endast 35 kalenderdagar (5 veckor) av den totala ledigheten.
Skulle Anders däremot tagit 5 veckors semester och sen kommit tillbaka till ekonomiavdelningen och arbetat en vecka för att därefter ta 3 veckors föräldraledighet kommer all frånvaro att räknas in i placeringstiden.
- Observera att beräkningen av placeringstid inte behöver göras för tid innan 1 oktober 2022 då lagstiftning och huvudavtal trädde i kraft.
- Observera att en inhyrd arbetstagare kan vara frånvarande vid flera tillfällen under inhyrningen och att regeln om upp till 35 kalenderdagar ska räknas som placeringstid gäller för varje sammanhängande frånvarotillfälle.
- Observera att om en inhyrd arbetstagare roterar mellan olika driftsenheter räknas alltså placeringstiden för respektive driftsenhet.
Det kan ibland vara svårt att avgöra om en inhyrning avser löpande deltid eller som en tillfällig uthyrning. För att bedöma den frågan kan avtalet mellan kundföretaget och bemanningsföretaget tjäna som vägledning.
Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Problem med inloggningen? Mejla oss på info@grafiska.se.
Problem med inloggningen? Mejla oss på info@grafiska.se.
Problem med inloggningen? Mejla oss på info@grafiska.se.
Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.
Klicka på aktiveringslänken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen? Mejla oss på info@grafiska.se.
Problem med inloggningen? Mejla oss på info@grafiska.se.
Problem med inloggningen? Mejla oss på info@grafiska.se.
Läs mer om uthyrning av personal