NYHET - EU

”Centerpartiet anser att det i all lagstiftning behöver tas hänsyn till småföretagens villkor”

Abir Al-Sahlani sitter i Europaparlamentet idag och är andra namn på Centerpartiets lista över kandidater i valet till Europaparlamentet. Centerpartiet har samordnat svaren från Abir och Emma Wiesner, som därmed är i stort sett lika.

15 maj 2024
Bild på Abir Al-Sahlani.
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet. Foto: Pressbild

1. Vilka frågor tänker du främst driva i EU?

EU är det mest effektiva verktyg vi har för att uppnå trygghet och välstånd. EU möjliggör för oss att försvara den liberala demokratin, värna den personliga integriteten och genomföra klimatomställningen. Med det sagt anser Centerpartiet att det finns mycket inom EU som behöver utvecklas, förbättras och stärkas.

Vi vill bland annat utveckla klimatpolitiken så att den blir ännu vassare, förbättra demokratilåset så att unionen tydligare kan markera mot icke-demokratiska krafter samt stärka kvinnors och minoriteters rättigheter i hela unionen. Därför kommer vi fortsätta jobba så hårt vi kan för att få klimatomställningen gjord, stärka mänskliga rättigheter, värna den personliga integriteten och riva handelshinder.

2. Vad är viktigt för att stärka företagens konkurrenskraft i Europa?

Centerpartiet anser att det i all lagstiftning behöver tas hänsyn till småföretagens villkor. Vi behöver också förnyat fokus på regelförenklingar på bred front. Arbetet med att rensa bort nationell särlagstiftning måste fortsätta, och rapporteringskraven på företagen behöver minska.

Dessutom måste EU åter satsa på fler handelsavtal med resten av världen, både sektorsspecifika handelsavtal och generella ekonomiska partnerskap. Reglerna för statsstöd ska förbli strikta för att företag ska konkurrera genom att vara bäst, inte att få mest statliga stöd.

Dessutom måste EU åter satsa på fler handelsavtal med resten av världen.

3. Många svenskar har låg kunskap om EU och EU:s betydelse för svensk lagstiftning – varför är det så och hur kan politiken ändra på det?

Det beror på flera saker. På ett allmänt plan behandlar svensk debatt och media fortsatt EU-samarbetet som någonting vi inte ännu har gått med i. EU-politiska frågor används som slagträn i den inrikespolitiska debatten.

Vi är många som behöver jobba hårdare på att ändra detta: partierna, media, samhällsdebattörer, och såklart vi Europaparlamentariker. Representativ demokrati bygger på att människor är engagerade och informerade, och vi kommer bara vinna på att fler känner sig som en aktiv del av EU-politiken och EU.