”Det roligaste är att sätta mansbebisarna på plats”
Hennes föräldrar kämpade mot Saddam Hussein i Irak och hon har gått i deras fotspår. Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani har arbetat aktivt för mänskliga rättigheter och demokrati i hela sitt liv. Centerpartisten är inte rädd att höja rösten mot ”mansbebisarna” i EU och har ingenting emot att skapa dålig stämning.
– Jag ser en ökande tendens till uppkomst av auktoritära ledare i EU, som inte respekterar gemensamma värderingar och som inte får tillräckligt med mothugg. Att se två mansbebisar skaka hand under pågående krig har jag väldigt svårt för, säger Abir Al-Sahlani och syftar på Orbán och Putin.
Hon är vice ordförande i den liberala partigruppen RE (Renew Europe), där Centerpartiet ingår. Hennes huvudfrågor är mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och arbetsmarknad.
– EU:s roll som global försvarare av mänskliga rättigheter är central. Men vi har under en tid glömt vår grannskapspolitik, vilket vi ser resultatet av nu i form av destabilisering på olika håll. Vi behöver bygga broar och se till att de länderna som vill vara med och som ser sig som européer klarar medlemskap.
Att frågor kring rättsstatens principer är viktiga för Abir går inte att ta miste på. Hon lyfter också migration, där hon tycker debatten är suddig.
– Människor avhumaniseras och kopplas till brottlighet på orätta grunder. Exempelvis har regeringen gått in och ändrat på ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Den är jätteviktig för många företag, samtidigt som den också ger människor möjlighet till en framtid och till att kunna bidra. Arbetsgivare som har behov av att rekrytera ska ha det slutliga avgörandet om vem och varifrån de vill anställa.
Ändra inte det som fungerar
Kampen för frihet och demokrati har varit högst konkret i hennes liv. Föräldrarna protesterade båda aktivt mot Saddam Hussein i Irak, och från dem har hon fått sitt politiska intresse.
– Så länge jag kan minnas har jag gått i demonstrationer. Jag har ett rättviseetos som jag inte kan stänga av. Jag reagerar instinktivt, jag kan inte alltid förklara det men jag känner i magen när något är orättvist. Jag har inget annat ”mode”.
Till Sverige kom hon som 15-åring. Efter Saddam Husseins fall återvände hon till Irak för att arbeta med demokratiprojekt. Hon startade tillsammans med andra ett socialliberalt parti och kom in i parlamentet. Efter att ha hamnat på al Qaidas dödslista kom hon tillbaka till Sverige och så småningom till Centerpartiet.
Som EU-parlamentariker handlar arbetet mycket om att förhandla och kompromissa – även inom partigruppen. Hon är ibland mer överens med svenska moderater än med rumänska liberaler i arbetsmarknadsfrågor, förklarar hon.
– Det gäller att lyssna in och läsa av varandra: Var går dina röda linjer, vad kan du ge upp, vilka ord är känsliga för dig? Det handlar om att bygga förtroende och få med kollegorna på den linje man föreslår.
För att den inre marknaden ska fungera och vara konkurrenskraftig gentemot omvärlden krävs gemensamma regler, menar Abir, men hon ser ingen anledning att detaljstyra sådant som redan fungerar bra.
– En fundamental princip för mig är ”don’t fix what is not broken”, säger hon och menar att EU inte ska hindra eller bestraffa företag genom påtvingande regelverk som inte tar hänsyn till omständigheter eller anpassningar som redan är gjorda och som fungerar.
– Systemet för återvinning av papper är ett typexempel på något som redan funkar. Det finns en bra modell redan. Här ska vi inte införa lagstiftning som gör det sämre, vi ska inte hitta bovar där de inte finns.
Ett annat exempel är regleringar som rör arbetsmarknaden.
– Här bör EU göra så lite som möjligt. Kommissionen har en tendens att lägga lagförslag som i många delar går in i arbetsrättsliga frågor och som är problematiskt från svenskt perspektiv. Vi har den svenska modellen som fungerar bra och som vi inte har någon anledning att ändra på.
Vi har den svenska modellen som fungerar bra och som vi inte har något anledning att ändra på.
Hon framhåller vikten av att tänka långsiktigt, vara innovativa och proaktiva i EU-politiken. Hon tror också på att utvärdera ny lagstiftning och se vad som kan effektiviseras.
– Vi behöver minska bördan för företagen, göra det lätt att göra rätt. Företag ska inte välja att göra fel för att det är för krångligt, det ligger på oss.
Saknas politiskt mod
Abir Al-Sahlani protesterar när hon tycker något är fel eller orättvist. Hon har klippt av håret i parlamentet och i höstas gav hon Jimmy Åkesson svar på tal i en video på arabiska på sitt Instagramkonto.
– Det saknas ett modigt politiskt ledarskap. Vi hackar på varandras förslag utan att tala om vår egen vision för samhället. Sverige har en identitetskris, det gamla samhällskontraktet finns inte längre. Vi har idag ett mångkulturellt samhälle där det finns enorm kraft, men man klarar inte av att ta vara på och använda energin till Sveriges fördel, det politiska modet fattas. Vi har hamnat i ”no mans land”, vi behöver ett nytt samhällskontrakt, en ny berättelse som kan ge både mig från Irak och kollegan från Hälsingland hopp.
Du är inte rädd för att säga emot.
– Nej, jag gillar att vara den obekväma i rummet. Det roligaste med EU-arbetet är att sätta mansbebisarna på plats.
Europaparlamentariker för Centerpartiet sedan 2019. Ordinarie ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, suppleant i utskottet för sysselsättning och sociala frågor och i utskottet för jämställdhet.
Född i Basra, Irak. Bodde under uppväxten både i Bulgarien, dåvarande Sydjemen och Syrien eftersom familjen tvingades fly. Kom ensam till Sverige och sin farbror i Härnösand 1991. Bor i Stockholm.
Aktiv i Centerpartiet sedan 2007. Var ordinarie riksdagsledamot 2011–2014 samt ersättare 2010–2011 och 2019. Har tidigare jobbat för Rädda Barnen.
Blev internationellt uppmärksammad när hon 2022 klippte sitt hår mitt under ett tal i Europaparlamentet för att visa sitt stöd för iranska kvinnor och de så kallade Mahsa Amini-protesterna.
När hon inte jobbar gillar hon att ”hänga med kidsen och laga mat åt stora familjen”.