NYHET - NÄRINGSPOLITIK

500 000 nya läroböcker till landets elever

Regeringen gör nya satsningar på skolan i höstbudgeten, bland annat med målet att öka lästiden och minska skärmtiden. Statsbidraget för att förse elever med fler läroböcker förstärks med 200 miljoner kronor till totalt 755 miljoner kronor 2025, något som välkomnas av Grafiska Företagen.

18 september 2024
Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen. Foto: Juliana Fälldin och Pixabay

”Svensk skola behöver fokusera mer på läs- och skrivinlärning, och det görs bäst med riktiga böcker. Regeringen förstärker nu satsningen på läroböcker och lärarhandledningar, i syfte att sträva mot principen om en lärobok per elev och ämne”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det förstärkta statsbidraget kommer att ge ytterligare ungefär 500 000 nya läroböcker till landets elever, enligt regeringen. Dessutom ska Skolverkets uppdrag om val och användning av lärverktyg i undervisningen förlängas, vilket bland annat handlar om att fysiska böcker bör prioriteras före digitala lärverktyg i yngre åldrar. Skolverket och Kulturrådet har redan i uppdrag att ta fram läslistor, och nu kompletteras det uppdraget med att de även ska se över hur arbetet med böckerna kan bedrivas och hur böckerna kan göras tillgängliga.

– Sveriges elever behöver få fler läroböcker. De bästa förutsättningarna för att utveckla grundläggande färdigheter som att läsa och skriva ges enligt forskningen i analoga miljöer med analoga verktyg, som till exempel böcker, papper och pennor. Nu fortsätter vi arbetet mot principen om en lärobok per elev och ämne, säger kulturminister Parisa Liljestrand i pressmeddelandet.

Grafiska Företagens vd Eva Glückman välkomnar satsningen och gläder sig åt att regeringen tagit till sig av forskningen.

Jag hoppas nu att även den grafiska branschen i Sverige kommer att gynnas av satsningen

– Vi har länge påtalat att forskning visar att tryckta böcker har stor betydelse för läsförståelsen. Jag hoppas nu att även den grafiska branschen i Sverige kommer att gynnas av satsningen. Böcker som produceras i Sverige är bra för klimatet, med korta transporter, miljöcertifierat papper och de miljövänliga tryckmetoder som utmärker våra tryckerier, säger Eva Glückman.