”Det får inte bli fokus på kortsiktig kompensation”
”För att det här ska gå i mål måste fokus ligga på företagens konkurrenskraft och medarbetarnas jobb”, säger Grafiska Företagens förhandlingschef Anna Freij, som idag växlar yrkanden med de fackliga motparterna GS-facket, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna.
Kravväxlingen idag mellan industrins parter markerar startskottet på nästa års stora avtalsrörelse där löner för mer än 3,4 miljoner anställda ska förhandlas. Industrin är först ut och sätter det så kallade märket som sedan ligger till grund för resten av arbetsmarknaden.
Fackens yrkande på 4,2 procent i löneökning går på tvärs mot hur majoriteten av Sveriges ekonomer bedömer industrins faktiska läge. Anna Freij tycker att kraven rimmar illa med läget i den grafiska branschen, som enligt den senaste konjunkturrapporten har stabiliserats på en låg nivå.
– Den grafiska branschens konkurrenskraft står på spel. Det är inte ansvarsfullt att lägga krav på den högsta löneökningsnivån sedan Industriavtalets tillkomst samtidigt som vi är i en lågkonjunktur där företagen kämpar med lönsamheten, säger hon i ett pressmeddelande.
Utöver lönekravet kräver Facken inom industrin även en fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningen, något som skulle innebära högre kostnader och ytterligare förvärra kompetensbristen i den grafiska branschen.
– Med en ihållande lågkonjunktur där lönsamhet och investeringar halkar efter, krävs det att parterna tänker långsiktigt och tar ansvar på samma sätt som man gjorde i den förra avtalsrörelsen. Det är avgörande för både jobb och företag, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.