”En lärdom har varit att se betydelsen av vilket papper man använder”
Medlemsföretaget Kalmar Kuvert blev nyligen klara med sin ClimateCalc-certifiering. Ulf Andersson har ansvarat för företagets certifiering. Här berättar han mer om bakgrunden till certifieringen och vilka de största fördelarna är.
Varför ni valt att certifiera er?
– Det är framför allt tre anledningar. För det första är vi med i Kammarkollegiets stora upphandling vart fjärde år, och de har det som krav. För det andra kände vi att vi kommit lite till vägs ände med ISO, och att ClimateCalc ger oss många nya värden att jobba med och sätta miljömål på. För det tredje tror vi att även vi mindre bolag förr eller senare kommer få på oss att lämna in hållbarhetsrapporter, och det blir mycket enklare när vi har ClimateCalc.
Hur har certifieringsprocessen varit och vad har ni lärt er?
– Det handlar ju mycket om att ta in data, och jag måste säga att det har gått smidigt. Det tog lite tid för oss, men egentligen mer på grund av att vi inte riktigt hade tiden att sitta med det under en period i höstas, då tog det stopp litegrann.
– En lärdom för oss har varit att se betydelsen av vilket papper man använder. Var pappret kommer ifrån har jättestor betydelse för vad det blir för utsläpp. Om man använder ett bruk i Sverige kontra utomlands, exempelvis. Det trodde inte någon av oss, att det var så stor skillnad.
Var pappret kommer ifrån har jättestor betydelse för vad det blir för utsläpp.
Var det lätt att få fram data?
– Det vi fick lägga lite tid på var transport. Men DHL som vi använder hade väldigt bra statistik, vi fick en jättefin emissionsrapport ifrån dem. Det har inte varit så jättesvårt, utan det handlar nog mer om att ta sig tiden och verkligen sätta sig och börja jobba med det. Vi gjorde lite egna dokument också, så att det ska bli lättare nästa gång. Har man gjort andra certifieringar, som ISO exempelvis, så är ju mycket likt.
Vilken skillnad har certifieringen gjort, eller kommer den att göra, för er?
– Nu när vi har mätningar på de olika delarna – el, pappersförbrukning, spill, kemikalier och så vidare – kan vi på ett annat sätt börja jobba med det som har störst betydelse för att vi ska sänka vår klimatpåverkan. Helt klimatneutral blir man ju aldrig, men att vi ska kunna kompensera för vår klimatpåverkan är ju målet.
– Vi har ännu inte tagit något beslut kring hur vi ska kompensera, i och med att det är så nytt. Men någon form av kompensation kommer vi att göra. Det kan ju handla om allt ifrån vatten- till skogsplanteringsprojekt, och det viktiga är ju att man väljer någon certifierad aktör.
Vad är den största fördelen med ClimateCalc?
– Den största fördelen är väl att kunna erbjuda kunderna att kompensera för sina produkter och trycksaker. För ju fler som gör det, desto bättre är det ju givetvis för miljön.
Har du tips eller medskick till andra företag som funderar på att certifiera sig?
– Sätt av tid och se till att jobba igenom det. Jag tycker inte det var så krångligt egentligen. Själva programvaran ClimateCalc är väldigt användarvänlig.
Trycker kuvert och civiltryckssaker och tillverkar förpackningar, bärkassar och presentpåsar.
Företaget har 33 anställda och omsätter cirka 60 miljoner kronor.
Ett verktyg för att beräkna koldioxidavtryck för både företaget och en specifik tryckprodukt.
Rapporteringen efterlever ISO 14064-1, ISO 16759 och Green House Gas Protocol och inkluderar utsläpp inom Scope 1, 2 och 3.
ClimateCalc är framtaget av danska Grakom på uppdrag från Intergraf. I Sverige ansvarar Grafiska Företagen för certifieringen.
I Sverige finns idag 11 certifierade företag, där de två senaste är Kalmar Kuvert och Bong.