NYHET - EU & HÅLLBARHET

EU skjuter upp avskogningsförordningen (EUDR) med ett år

EU-kommissionen har meddelat att införandet av den nya avskogningsförordningen (EUDR) skjuts upp med ett år. ”Ett välkommet besked för den grafiska branschen” säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

2 oktober 2024
Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen. Foto: Juliana Fälldin & Unsplash

EU:s nya avskogsningsförordning skulle ha börjat gälla den 30 december i år. Nu föreslår EU-kommissionen en extra 12 månaders övergångsperiod och att de förstärker stödet för genomförandet.

– Det är ett välkommet besked för den grafiska branschen. Grafiska Företagen har jobbat för att skjuta fram ikraftträdandet då det är en väldigt komplicerad lagstiftning och informationen har kommit väldigt sent, kommenterar Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen.

Den 30 december 2025 kommer lagen bli tillämplig för stora företag och den 30 juni 2026 för mikro- och småföretag.

Kommissionen har också presenterat vägledande dokument som ska underlätta reglernas tillämpning och ge tydlighet till företag och myndigheter. Vägledningen omfattar områden som information om systemets funktioner, definitioner av viktiga termer och spårbarhetskrav.

Det nya IT-systemet för registrering av due diligence-dokument är klart och kommer att börja ta emot registreringar i november.

Tips på webbinarier

Skogsstyrelsen håller digital frågestund om EUDR

Skogsstyrelsen är behörig myndighet som ska kontrollera att avskogningsförordningens bestämmelser följs. Myndigheten bjuder in till en öppen frågestund där du kan ställa frågor om förordningen.  

  • Torsdagen den 17 oktober kl. 11:00-12:30

Läs mer och delta

Intergraf bjuder in till webbinarium om EUDR

För att stötta branschen i förändringarna som EUDR innebär bjuder Intergraf in till ett offentligt webbseminarium med titeln Advancing EUDR Compliance in the Print Value Chain.

  • Tisdagen den 22 oktober kl. 11:00 - 12:30 (CEST)

Läs mer och delta