NYHET - AVTAL 2025

”Fackens argumentation är inte rumsren”

Han tycker fackens sätt att resonera är verklighetsfrånvänt, både när det handlar om lönenivåer och arbetstid. Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin förutspår en rejäl match i den kommande avtalsrörelsen. ”Jag tror inte det kommer att bli lätt”, säger han.

27 november 2024
Bild på Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen.
Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Anna Levin

De två viktigaste frågorna i den kommande avtalsrörelsen är lönenivån och arbetstiden, menar Tomas Undin, som tror att lönenivån blir den svåraste att komma överens om.

När det gäller låglönesatsningarna som facken har aviserat är det ingenting nytt, framhåller han.

– Om vi tar LO så bygger ju deras affärsidé på att skydda de svagaste, och det är klart att det i år är ännu viktigare sett ur deras perspektiv att återställa köpkraften. Men man måste förhålla sig till den verklighet vi lever i – det är tufft för många branscher, säger han.

Att frågan om arbetstidsförkortning drivs både från lagstiftningshåll och via facken innebär dubbla spår att navigera i, vilket är knepigt, tycker Tomas Undin. Inte heller här är fackens argument förenliga med verkligheten, tycker han.

– Världen står inte stilla och vi måste röra oss lika snabbt som alla länder vi konkurrerar med, annars får vi problem.

Tomas Undin har varit med förr. Sedan 2007 har han varit involverad i alla avtalsrörelser, flera av dem som förhandlingschef. Varje avtalsrörelse har sina specifika omständigheter, och utmaningarna har sett olika ut.

– Senast var det inflationschocken och före det pandemin. Vi påverkas fortfarande av efterverkningarna av båda på olika sätt, säger han.

Förutsättningarna är därmed återigen knepiga, menar han. Arbetsgivarsidan pekar unisont på det tuffa ekonomiska läget med en ihållande lågkonjunktur och fortsatt svag tillväxt. Men den fackliga sidans syn på läget är en annan. De menar att industriföretagens vinstandelar ökar.

– Facken har ett stort tryck på sig att återställa den köpkraft som hushållen tappat. De behöver klä sina yrkanden på ett snyggt sätt och för fram vinstandelsresonemanget som ett sätt att peka på att det finns anledning att växla upp löneökningstakten. Det är inte rumsren argumentation, säger Tomas Undin.

Arbetsgivarna inom industrin menar att en uppväxling av lönerna i det här läget vore oansvarigt.

Hur förklarar du det perspektivet för en arbetstagare som tycker räntorna är höga och maten dyr?

– För att uthålligt kunna betala bra löner i Sverige krävs det lönsamma företag. Det handlar om en ständig balans där löneökningarna inte får bli så höga att vi förlorar i internationell konkurrenskraft och prisar ut oss på världsmarknaden.

För att uthålligt kunna betala bra löner i Sverige krävs det lönsamma företag.

Olika intressen och viljor att få ihop

För att vara en bra förhandlare behöver man förstå sin roll och uppgiften man har, menar Tomas Undin.

– Vi arbetsmarknadsparter har fått förtroendet från politikerna att reglera villkoren på arbetsmarknaden, och måste hitta överenskommelser som båda sidor kan leva med. Det innebär att du måste vara kreativ, du behöver förstå och ha respekt för motparten och inse att de företräder legitima intressen. Och du behöver klara av att få ihop ett avtal till slut.

Samarbetet på arbetsgivarsidan fungerar bra, tycker han, trots att det är många branscher med olika viljor och intressen som ska hålla ihop.

– Det finns förståelse för att vi har ett system och att man inte är vinnare varje gång. Man får tänka på hur enormt många människor det är vi förhandlar för.

Vilken roll spelar mindre förbund som Grafiska Företagen i industriavtalsförhandlingarna?

– Vi utgör industrisektorn tillsammans och behöver täcka upp alla branscher för att kunna prata för industrin, så alla förbund har betydelse.

Tomas Undin drivs av att göra saker bättre, att se till att partsmodellen är oljad och fungerar. Det är utmanande – och utvecklande, menar han.

– Man har stort inflytande över vad som händer på arbetsmarknaden, det påverkar väldigt många människor. En del kan bli förlamade av den insikten. För att lyckas bra måste man tycka det är roligt.

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen

Tidigare bland annat rådgivare och förhandlare på Teknikföretagen, personalchef på Atlas Copco och förhandlingschef på Svensk Handel.

Vad blir den största utmaningen i avtalsrörelsen?

– Att hitta lösningar med motparten. Det gäller att avtalen kommer på plats för hela arbetsmarknaden och att säkerställa att normeringen håller. Den här avtalsrörelsen är ju gigantisk med över 500 kollektivtal som ska förhandlas.

Vad tror du om framtiden för den svenska partsmodellen?

– Den kommer att leva vidare i överblickbar framtid. Det som kommer att fresta på är lagstiftning från EU – här måste Sverige bli bättre på att anpassa lagar till svensk kontext och inte bara argumentera ’Det där kan ni göra i Bryssel, vi en modell som funkar, låt oss var ifred’.