NYHET - HÅLLBARHET, NÄRINGSPOLITIK & ARENA FÖR FRAMTIDENS DISTRIBUTION

Fyra medskick till dig som riksdagsledamot

I dag öppnar riksdagen igen. Riksmötets är starten på det nya riksdagsåret. Vi inom Grafiska Företagen hälsar dig som riksdagsledamot välkommen till jobbet!

10 september 2024
Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag

Grafiska Företagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för 350 kreativa företag inom förpackning och tryck. Den grafiska branschen är viktig för samhällsutvecklingen. Allt från undervisningsmaterial för våra barns lärande till hållbara förpackningar för den gröna omställningen.

Här kommer fyra medskick till dig som riksdagsledamot på saker som skulle underlätta för vår bransch:

  1. Stoppa Postnords plan på nytt monopol
    Statliga Postnord hotar konkurrensen på postmarknaden genom att deras tryckeri Strålfors är på väg att köpa den största fria konkurrenten, 21 Grams. Förvärvet skulle inte bara slå sönder brevmarknaden utan har också negativa konsekvenser för privata tryckerier i och med att det statliga Postnord skaffar sig kontroll över hela kedjan, från tryck till distribution. Läs mer här.

  2. Fler riktiga böcker i skolan
    Grafiska Företagen har länge påtalat tydliga forskningsresultat kring tryckta böckers betydelse för läsförståelsen. Vi är positiva till regeringens satsning på riktiga böcker i skolan och vill se fortsatt stöd. Ur ett klimatperspektiv är det viktigt att produktionen sker i Sverige.

  3. Rör inte den svenska modellen
    Grafiska Företagen uppmanar politiken att inte blanda sig i den svenska modellen. Regeringens förslag om att höja lönegolvet vid arbetskraftsinvandring står i strid mot vår lönebildningsmodell. Det är allvarligt och skadar den grafiska branschen som har behov av utländsk arbetskraft när det inte utbildas tillräckligt många svenskar med rätt kompetens.

  4. Ge förnyelsebara material rätt förutsättningar
    Med produktion av förpackningar av förnyelsebara material som ersätter plast är Grafiska Företagens medlemmar en viktig del av den cirkulära ekonomin. Regeringen måste sätta in resurser för att öka materialåtervinningsgraden ännu mer, det är viktigt både ur ett klimatperspektiv och för att branschen har brist på återvunnen råvara.