REPORTAGE - GRAFISK BRANSCH

Innovation och hållbarhet har tagit Perma Press till global framgång

Alice Norheim är mer eller mindre uppvuxen på Perma Press, som hennes far startade 1987. Nu är hon vd och har egna barn som precis som hon själv älskar att vara på tryckeriet. Företaget tillverkar värmetransfer, det vill säga högkvalitativa tryck till kläder, och egentillverkade värmepressar. Också färgrecepten är företagets egna – PVC-fri textilfärg var de först i världen med, något som lockade jättar som Nike och Adidas.

21 augusti 2024
Bild på Alice Norheim, vd på Perma Press, vid en värmepress.
Alice Norheim, vd på Perma Press. Foto: Malin Sandström
Färgrecepten är Perma Press egna. Företaget var först i världen med PVC-fri textilfärg. Foto: Malin Sandström

– 2004 hörde Nike av sig. De letade efter en transferleverantör som erbjöd en färg utan PVC och undrade om vi ville komma och presentera oss. Jag gick i gymnasiet då, så jag var inte med till deras huvudkontor i Oregon, men de kom hit och besökte oss också. Fler stora kunder följde efter, och pappa vann priser.

– Jag minns att vi fick sitta och artikelbestämma vartenda litet paket med transfer Nike köpte, vi pratar miljontals. Vi fick jobba över och jag var här på helger. De krävde information och rapporter om kemikalier och allting. Det blev ett helt annat arbetssätt, men vi lärde oss jättemycket under den tiden.

Utbyggnad på gång

Så småningom kom resten av världen ikapp och förstod att de också måste tillverka PVC-fri färg. De stora kunderna fick fler leverantörer att välja mellan. Idag har Perma Press mindre men fler kunder, varav ungefär hälften finns i Skandinavien och hälften spridda över resten av världen, från Egypten och Turkiet till Australien och USA. Vissa köper enbart transfer och vissa köper ark eller maskiner.

Framtiden ser ljus ut. När Alice tog över satte hon målet att dubbla omsättningen på tio år. Att vårda kundrelationer och göra gedigna kundanalyser har varit en framgångsfaktor. En utbyggnad av lokalerna är på gång och 2025 kommer företaget få in en produktionslinje till, och därmed kunna möta efterfrågan bättre.

– Jag vet att man kan köpa mer helautomatiserade maskiner och dra ner på personalstyrkan, men jag har inte intresse av det för det är så många viktiga beståndsdelar i den här gruppen och så mycket alla kan bidra med.

På Perma Press har Alice Norheim hittat hem. Om hennes barn kommer att känna samma sak i framtiden återstår att se.

Det är fantastiskt roligt i den här branschen.

– Att ta över som vd är det bästa beslutet jag har tagit i hela mitt liv. Det är fantastiskt roligt i den här branschen. Det är färg och form och kreativt, det är kemi och teknik. Det är inte en tråkig dag. Mina barn älskar att vara här, och jag vill gärna göra samma för dem som pappa gjorde för mig, utan tvång eller förväntningar. Men finns det en önskan från dem att ta över så kommer det att vara självklart.

Perma Press i Kungsbacka

Familjeföretaget tillverkar högkvalitativa tryck till kläder, så kallade värmetransfer, samt egentillverkade värmepressar och en automatisk pulvermaskin, även den en egen innovation, som används vid tillverkningen av transfer. Maskinerna byggs på plats i Kungsbacka.

Vd sedan 2018: Alice Norheim, som äger företaget tillsammans med sin syster

Antal anställda: 22

Omsättning: knappt 48 miljoner kronor 2023