NYHET - STATISTIK, KONJUNKTUR & AVTAL 2025

Konjunkturrapport: Den grafiska branschen stabiliseras på låg nivå

Det svaga konjunkturläget fortsätter att påverka den grafiska branschen negativt. Låga produktionsvolymer, minskad orderingång och brist på arbetskraft präglar bilden i branschen inför nästa års avtalsrörelse.

9 december 2024
Foto: Michael Odelberg

– Konjunkturläget och den generella utvecklingen för den grafiska branschen ger en väldigt tydlig bild av att fackens krav på 4,2 procent i löneökning inte alls går i takt med tiden, säger Anna Freij, förhandlingschef på Grafiska Företagen.

Offentliga data från SCB och Konjunkturinstitutet visar att den negativa trend för den grafiska branschen som inleddes under andra halvåret 2022 på det stora hela håller i sig.

– Konjunkturläget följer övrig industri, men den strukturomvandling som den grafiska branschen har genomgått gör det särskilt viktigt med ekonomisk stabilitet. Det handlar om att företagen ska kunna växa sig starka utifrån den samhällsviktiga roll man har idag, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

Den rådande lågkonjunkturen väntas bestå hela 2025 och in i 2026. De tidigare välfyllda orderböckerna har på många håll betats av. Det tuffa läget för svensk industri visar sig i negativ produktionstillväxt i år och endast en försiktigt positiv tillväxt väntas 2025.

Den successivt allt mindre åtstramande penningpolitiken tillsammans med en ökad inhemsk efterfrågan på både konsumtions- och investeringsvaror bidrar till att en försiktig konjunkturåterhämtning kan påbörjas under 2025. För många hushåll är räntechocken dock inte över och någon omedelbar konsumtionsfest står inte för dörren.

Produktionsvolymen på låg nivå

Det svaga konjunkturläget påverkar den grafiska branschen negativt.

Produktionsvolymen har fallit ordentligt de senaste två åren – under 2024 med i genomsnitt 10 procent – men börjar nu stabilisera sig på en låg nivå.

Orderingången minskar

Den grafiska branschens orderstock har varit volatil under 2024. Efter att ha varit hög under årets inledande månader har orderstocken minskat under det tredje kvartalet. Även orderingången minskade under tredje kvartalet, men i betydligt mindre omfattning än under 2023.

Producentpriserna åter till det normala

Producentpriserna har under 2024 stabiliserat på en mer normal nivå jämfört med spiken som var under 2022 på grund av bland annat höga energipriser och skenande inflation. Detta är ett mönster som följs även i övrig industri.

Stor brist på arbetskraft

Bristen på arbetskraft har ökat relativt kraftigt det senaste kvartalet, trots minskade produktionsvolymer och minskad försäljning. Demografiska orsaker är en bakomliggande faktor. Trots den relativt höga arbetskraftsbristen har antalet anställda minskat med omkring 7 procent under 2024. De senaste månaderna har minskningen avtagit.

Konjunkturrapporten är framtagen av Teknikföretagen.