NYHET - EU & HÅLLBARHET

Många frågor kring avskogningsförordningen, EUDR – se seminariet

EU:s nya avskogningsförordning börjar gälla den 30 december 2024 och omfattar den grafiska branschen i allra högsta grad. I ett seminarium för våra medlemsföretag redde Lena Landén från konsultföretaget Trossa ut vad som kommer att krävas av företagen och hur du kan förbereda dig.

28 augusti 2024
Foto: Unsplash/Eva Lindblad

Det finns mycket att göra inför att de nya EUDR-reglerna om spårbarhet för träbaserade produkter träder börjar gälla. Men frågorna och oklarheterna är fortfarande många.

– Det är en väldigt komplicerad lagstiftning och det saknas fortfarande en hel del information. Det är mycket att sätta sig in i och inte lätt att veta vad som gäller exempelvis för företag i den grafiska branschen, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

Lena Landén, senior rådgivare på konsultföretaget Trossa, bekräftar att EU-kommissionen fått mycket kritik för den sena informationen. Exempelvis finns det informationssystem där registrering ska göras ännu inte på plats.

Men det finns mycket du som företagare kan göra för att förbereda dig. Exempelvis behöver man förstå vilken roll företaget har i leveranskedjan, eftersom det styr vilken typ av rapportering som krävs; en ”operator” placerar produkter på marknaden, medan en ”trader” tillgängliggör produkter för distribution eller konsumtion. Företaget kan också ha båda rollerna.

Många av frågorna under seminariet kretsade kring rollfrågan, och det är tydligt att tolkningen av definitionerna inte är alldeles enkel.

– Vi kommer givetvis att fortsätta följa den här frågan och vi jobbar också på att få kommissionen att skjuta fram ikraftträdandet eftersom informationen är så sen. Vi kommer kontinuerligt att fylla på med information på vår hemsida och se på vilka sätt vi kan stötta våra medlemsföretag, säger vd Eva Glückman.

Se seminariet i efterhand

Under seminariet den 28 augusti gick Lena Landén bland annat igenom vad förordningen handlar om, vad due diligence (tillbörlig aktsamhet) innebär, vilka produkter som berörs, vilka skyldigheter olika typer av företag har och hur man kan förbereda sig samt vilka sanktionerna är om man inte följer regelverket.

Seminariet innehåller också information om vilken hjälp konsultföretaget Trossa erbjuder kring EUDR.

Tips
  • Vilka produkter som berörs av de nya reglerna listas i förordningens Bilaga 1. Förordningen och bilagan finns att ladda ner på EUR-Lex.
  • På EU-kommissionens hemsida Deforestation Regulation implementation (europa.eu) finns mer information samt pdf:n ”Frequently asked questions” att ladda ner. Läs varenda fråga, är Lena Landéns tips!
  • I Tullverkets tulltaxa kan du hitta detaljinformation kring de produkter som berörs (och som återfinns i förordningens Bilaga 1, exempelvis produktkoderna 47, 48 och 49 som avser trä).
  • För hjälp med definitioner av roller och processer finns bra verktyg hos Världsnaturfonden, tipsar Lena Landén.