NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Medlemsföretag bland vinnarna i Svensk Bokkonst

25 böcker väljs varje år ut och prisas för föredömlig bokproduktion i tävlingen Svensk Bokkonst. Vi gratulerar medlemsföretagen By Wind och Umeå Bokbinderi som varit med och producerat tre av årets vinnande böcker, samt Taberg Media Group som har producerat årets katalog.

18 oktober 2024
Årets katalog, producerad av Taberg Media Group. Foto: David Frederiksen, KB
De 25 prisade böckerna Foto: David Frederiksen, KB

Grafiska Företagens vd Eva Glückman är styrelsemedlem i Svensk Bokkonst och var på plats vid prisceremonin på Kungliga biblioteket.

– Det är viktigt med ett pris som uppmärksammar boken och produktionen av böcker, och extra roligt förstås med medlemsföretag bland vinnarna. Det hade förstås varigt ännu roligare och bättre för miljön om fler än fem av böckerna hade varit tryckta i Sverige, men jag hoppas att det blir fler framöver, säger hon.

Årets katalog, producerad av Taberg Media Group, presenterar de utvalda böckerna och lyfter också att priset Svensk Bokkonst i år firar 90 år och den svenska boktryckarkonsten 540 år. Designen är inspirerad av den allra första tryckta svenska boken men leker med humor och en modernare färgskala, berättade formgivarna Sepidar Hosseini och Moa Schulman under prisutdelningen.

De utvalda böckerna visas på Kungliga biblioteket i Stockholm och på utställningar på olika platser i Sverige och internationellt under ett år, och får dessutom representera Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

Svensk Bokkonst och de 25 utvalda böckerna

Svensk Bokkonst är en ideell förening grundad 1933 med målet att stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. Som ett led i detta utser föreningen varje år 25 föredömligt producerade böcker. Grafiska Företagen är en av medlemmarna i föreningen.

Juryn bestående av personer verksamma inom grafisk formgivning, förlag, tryckeri, bokbindning, illustration och fotografi.

Minst två av produktionsfaktorerna formgivning, förlag, tryck/bindning och repro måste vara utförda av svenska företag för att godkännas.