NYHET

Ny forskning kan revolutionera pappersindustrin – och graffiti möter champagne på Scanpack

Som medlem i Grafiska Företagen erbjuds du kostnadsfri anmälan till Scanpack, en mötesplats för den skandinaviska förpackningsbranschen, den 22–25 oktober i Göteborg. Två av talarna är Björn Sjöstrand, vars forskning kan revolutionera pappersindustrin, och Shora Dehnavi, som korsat gatukonst med champagneförpackningar.

3 september 2024
Foto: Scanpack

Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik vid Karlstads universitet, har ägnat många år åt att förstå och förbättra avvattningsprocessen av träfibrer i papperstillverkning. I oktober medverkar han som talare på Scanpack Pioneers, där han förklarar hur hans forskning kan göra pappersproduktionen mer hållbar och resurseffektiv.

Framställningen av papper kräver mycket energi och är kostsam. För att få slätt papper späder man pappersmassan med mycket vatten. Sedan sker en avvattning där pappersmaskinen tar bort vattnet. När materialet torkar sker förändringar i träfibrerna, så kallad förhorning, som begränsar hur många gånger materialet kan återanvändas.

För att göra pappersindustrin mer hållbar behövs ökad kunskap om hur vatten kan avlägsnas från träfibrerna i papperstillverkning. Det är det Björn Sjöstrand försöker klura ut.

– Om vi lyckas motverka förhorningen kan vi fördubbla eller till och med tredubbla antalet gånger ett material kan återanvändas, och det kommer jag prata om, förklarar han.

Lyxigt bubbel möter unik gatukonst

Konstnären Shora Dehnavis första möte med förpackningsdesign utmynnade i samarbetet med Alexandre Bonnet, där lyxig champagne förpackats i ”stökig” graffiti. Om den resan och om spaningar på framtiden inom förpackningsbranschen kommer Shora att prata på Scanpacks nya jubileumsområde Packaging Plaza.

Hon är Stockholmstjejen med en bakgrund inom gatukonst och muralmålning, som under åren har utvecklat en lika djärv som estetisk abstrakt stil, med ett tydligt signum. Att som storskalig muralmålare istället arbeta småskaligt med förpackningars olika material och egenskaper, ser Shora Dehnavi som ett stycke spännande vetenskap.

– Jag kommer från ett annat håll och har inte materialkännedom på det skolade viset. Vad händer exempelvis med ett glansigt material när man målar på det, och hur förändras färgmättnad i tryck?

Samarbetet med Bonnet har definitivt gett mersmak, och hon ser positivt på framtiden inom förpackningsbranschen.

– Jag anar trender från minimalism till mer detaljer där det finns ett större utrymme för uttryck, att man förmedlar mer på förpackningar, inte mindre.

Medlemserbjudande: Scanpack 2024

Scanpack äger rum den 22-25 oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Med koden GRAFISKA24 hämtar du som medlem i Grafiska Företagen en kostnadsfri biljett. Mer information om mässan och programmet finns på Scanpacks hemsida.