NYHET - EU

Orättvisa betyg väckte EU-ministerns politiska engagemang

När Sveriges EU-minister Jessika Roswall gick i åttan i Avesta tyckte hon att betygssystemet var orättvist, så hon engagerade sig politiskt. Nu handlar engagemanget om kriget i Ukraina och andra Europagemensamma frågor. Men det är samma kärna, att få till förändring, som driver henne, berättar hon i en intervju med Grafiska Företagen.

29 maj 2024
Jessika Roswall, EU-minister.
Jessika Roswall, EU-minister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Att tänka tillbaka på när jag drev frågor i Åvestadalskolan i Avesta, och att jag nu får sitta med och påverka i EU, är häftigt. Och att se faktiska resultat – det är verkligen den stora belöningen. Jag har sagt det förr, det här jobbet är det roligaste jag någonsin har gjort, säger Jessika Roswall.

Hon var själv 22 år när omröstningen om Sveriges medlemskap i EU ägde rum, och nu har hon barn som är lika gamla, 22 respektive 25 år. Vad tror hon skiljer deras syn på EU från den hon själv hade?

– För mig handlade det om att få vara en del av en freds- och frihetsgemenskap, en tro på demokratin, och jag tror att det ofta handlar om just det för unga människor. Men skillnaden är ju att mina barn aldrig har vetat något annat än att EU finns. När min dotter pluggade i Paris för något år sedan upplevde hon skillnaden mellan henne som EU-medborgare och dem som kom från länder utanför EU. Kanske att de känner att de faktiskt är européer på ett tydligare sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag kan ju tycka att vi svenskar som har varit medlemmar i 30 år nu borde känna oss lite mer som européer, men fortfarande hör man ofta ”de i Bryssel” och ”vi i Sverige”. Jag försöker påpeka så ofta jag kan att vi är lika mycket medlemmar i EU som Frankrike, Tyskland och Italien.

Hon vågar inte spekulera om det kommande valresultatet, men hoppas att det blir högre än förra valets 55 procent.

– Det behövs, för frågorna på EU:s agenda är inga små frågor och man behöver gå och rösta helt enkelt. Min bild är att det inte är förstagångsväljarna utan de lite äldre unga som låter bli att rösta. Varför vet jag inte det, kanske tar de EU för givet. Men de frågor som unga människor tycker är viktiga, som klimatförändringar och även Ukraina, det är ju frågor som kräver gemensamma svar.

Konkurrenskraft högt på agendan

När det gäller vilka frågor som kommer att vara viktiga under den kommande mandatperioden i EU framhåller Jessika Roswall de tre begreppen säkrare, grönare, friare, som var det svenska ordförandeskapets paroll 2023.

– De är viktiga att få in i nästa strategiska agenda, tillsammans med konkurrenskraftsfrågan, som vi jobbat mycket och framgångsrikt med. En del i konkurrenskraften är självklart grön omställning, där Sverige ligger i framkant och har en viktig roll.

En del i konkurrenskraften är självklart grön omställning, där Sverige ligger i framkant och har en viktig roll.

Kriget i Ukraina är givetvis en högt prioriterad fråga framöver.

– Vi är nog ganska överens inom EU-kretsen om att Ukraina, säkerhet och försvar kommer att vara väldigt viktigt under överskådlig tid. Och för oss är andra delar kopplade till säkerhet, som migration och organiserad brottslighet, också viktiga.

Jessika Roswall är uppvuxen i Avesta, inte långt från Stora Ensos pappersbruk i Fors, där hon nyligen var på besök. Att skogen brukas och används till produkter som är viktiga i omställningen, för att kunna växla ut andra material som inte är lika klimatsmarta, är viktigt menar hon. Hållbart skogsbruk är något Sverige är bra på, och att svenska skogsföretag vet bäst själva hur man sköter skogen, är något svenska representanter fått jobba hårt för att förklara i EU, enligt Jessika.

Utvidgning säkrar demokratin

I tider då demokratin är hotad på många håll i världen är EU:s gemensamma värderingar kring demokrati och rättsstatens principer viktigare än någonsin, framhåller Jessika Roswall. Även om det finns medlemsstater och partier som inte tror lika mycket på samarbete, upplever hon från de flesta håll en stark vilja att hålla ihop.

– Jag har besökt kandidatländer där människor demonstrerar på gator och torg för att de vill komma med i unionen och bli del av det demokratiska samhälle som vi värnar. Georgien och Moldavien är två exempel. Ett av skälen till att jag och Sverige trycker på utvidgningen är ju just för att säkra demokratin för fler människor i vår omvärld.

Jessika Roswalls politiska engagemang under skoltiden formade henne, säger hon. Men engagemanget har gått upp och ner och frågorna har skiftat, beroende på var i livet hon befunnit sig.

– När jag blev förälder hade jag en massa åsikter om ojämlikhet mellan föräldrar, och när jag blev advokat och hade jag starka åsikter kring brottsoffer. Just nu är den stora och oerhört viktiga frågan för mig att se till att Ukraina vinner det här kriget.

Just nu är den stora och oerhört viktiga frågan för mig att se till att Ukraina vinner det här kriget.

På lång sikt önskar Jessika att EU ska bli en starkare spelare globalt, som värnar demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i världen. På ett personligt plan har hon en annan önskan:

– Jag drömmer om att få vara mer tid med mitt lilla barnbarn, men det är lite svårt just nu.

Jessika Roswall, EU-minister

Uppvuxen i Avesta. Gick med i moderat skolungdom på högstadiet. Har arbetat som advokat och riksdagsledamot innan hon blev EU-minister.

Vad är Sverige bra på i EU och vad kan vi göra bättre?

”Vi är effektiva och man kan lita på att vi levererar det vi har sagt, det visade vi under det svenska ordförandeskapet. Svenska företag är på väg mot eller har redan har gjort den gröna omställningen, det är en tillgång i vår konkurrenskraft globalt. Vi behöver bli mycket bättre på att komma in tidigt i processer. Det försöker vi ändra på nu, bland annat har vi startat nya arbetsgrupper.”

Vad är roligast med ditt jobb?

”Att få träffa så många intressanta människor ger otroligt mycket energi och inspiration och jag lär mig så mycket. Jag har aldrig haft så roligt men har heller aldrig jobbat så mycket. När jag träffar universitetsstudenter försöker jag få fler att söka sig till olika institutioner i EU. Är man intresserad av stora gemensamma frågor, då är det i Bryssel man ska vara.”

Vad gör du när du inte jobbar?

”Förutom att vara med barnbarnet springer jag och rör mig ute i skog och mark. Jag älskar att vara i mitt lilla hus i Härjedalen. Där åker jag skidor om det går, men numera är jag mest där på sommar och höst. Jag lyssnar på poddar och böcker, men tittar alldeles för lite på tv.”

Vad lyssnar du på?

”Ett tråkigt svar kanske, men mest politikpoddar. Annars gärna Stil eller Spanarna på radio, som sällskap på en lugn söndagspromenad.”

Vill du bli Sveriges nästa EU-kommissionär?

”Hela mitt engagemang fram till den 9 juni går till den strategiska agendan för nästa kommission, och till att få fler att gå och rösta, så det är det enda jag funderar på nu.”