NYHET - ARENA FÖR FRAMTIDENS DISTRIBUTION

Postnords förvärv av 21 Grams hotar tryckerier

”Ett förvärv av 21 Grams skulle ge Strålfors förödande stor kontroll över den svenska tryckerimarknaden. Det kommer att slå mot privata tryckeriers konkurrenskraft och hota arbetstillfällen vid dessa tryckerier.” Så skrev Grafiska Företagens vd Eva Glückman på SvD Debatt i somras om Postnord Strålfors planer på att köpa 21 Grams. Än har inte konkurrensmyndigheterna sagt sitt om förvärvsplanerna.

4 september 2024
Foto: Juliana Fälldin

På den svenska postmarknaden råder fortfarande en viss konkurrens – en skör sådan, men ändå väl fungerande. I somras kom dock beskedet att det statliga tryckeriet Postnord Strålfors planerar att köpa företaget 21 Grams, något som skulle få konkurrensen på postmarknaden att krackelera helt och i princip innebära ett monopol.

– Många av våra medlemsföretag använder sig av 21 Grams programvaror, och genom 21 Grams får tryckeriföretag som konkurrerar med statligt ägda Postnord Strålfors betydande volymer att producera. Om affären skulle gå igenom får Postnord Strålfors totalkoll på affärskritisk information om tryckeriernas kunder. Flera medlemsföretag har hört av sig till mig och är oroade över konsekvenserna om konkurrensen på marknaden helt skulle försvinna, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

 Grafiska Företagen har tillsammans med en rad andra aktörer länge drivit grundfrågan om varför staten alls ska äga ett tryckeri. 

Sedan 2019 bedriver Arena för framtidens distribution opinion och kunskapsspridning för en sundare konkurrens och ökad mångfald på de marknader där Postnord bedriver verksamhet. Arenan är ett initiativ av branschorganisationer och privata företag inom produktion och distribution av försändelser.

– Grafiska Företagen har tillsammans med en rad andra aktörer länge drivit grundfrågan om varför staten alls ska äga ett tryckeri. Att den statliga postfinansieringsutredningen som blev klar 2023 dessutom föreslog miljardbelopp i statsstöd till Postnord har vi kraftfullt vänt oss emot.

Debatt i SvD

Under sommaren publicerade SvD debattartikeln ”Stoppa Postnords plan på nytt monopol”, där Eva Glückman tillsammans med Håkan Malmros, förbundsordförande för Fria postoperatörers förbund, kräver besked från finansministern och näringsministern om regeringens ansvar för konkurrenssituationen på postmarknaden.

”Nuvarande regering vill stärka och komplettera konkurrenslagstiftningen för att i högre utsträckning kunna säkerställa en effektiv konkurrens och väl fungerande marknader. Postnords förvärv skulle stå i konflikt med regeringens politiska intentioner gällande konkurrensfrågor”, skriver de i artikeln.

Representanter för Arena för framtidens distribution deltog före sommaren också i en riksdagslunch med företrädare för Trafikutskottet, som reglerar postfrågor. Men att få politikerna att agera går trögt. Det faktum att Postnord ägs av både den svenska och den danska staten komplicerar det hela ytterligare.

– Våra erfarenheter är att många politiker har liten kunskap om hur det ser ut, och flera är till och med ovetande om att staten äger ett tryckeri. När vi förklarar situationen är det visserligen flera politiker som visar förståelse för konkurrensproblemet, men engagemang är inte jättestort. Att sälja Strålfors tycks inte vara en prioriterad fråga för staten, säger Eva Glückman.

Striden om postmarknaden
  • 1993 avskaffas statens monopol på postutdelning. Trots det, och trots att flera privata aktörer konkurrerar med Postnord, har bolaget fortfarande en marknadsdominerande position.
  • 2019 lanseras Arena för framtidens distribution för att initiera en politisk debatt om vilken roll statliga Postnord bör ha i framtiden. Bakom initiativet står privata företag och organisationer inom produktion och distribution av försändelser.
  • 2020 tillsätter regeringen postfinansieringsutredningen. ”Ett beställningsverk från Postnord”, skriver representanter för Arena för framtidens distribution, och menar att subventioner till Postnord skulle ge en än mer snedvriden konkurrens.
  • 2022 uppmanar Arena för framtidens distribution staten att avveckla ägandet i Postnord. ”Kan verkligen nuvarande regering anse att det är acceptabelt att privata aktörer konkurreras ut av statligt ägda bolag på en avreglerad marknad?” frågar de.
  • 2023 överlämnar postfinansieringsutredningen sitt betänkande (SOU 2023:4), som föreslår statsstöd till Postnord. Arena för framtidens distribution svarar: ”Ett statsstöd till Postnord är direkt skadligt för den bräckliga konkurrens som finns på postmarknaden. Det förslaget måste regeringen stoppa.”
  • I juli 2024 meddelar det statliga tryckeriet Postnord Strålfors avsikten att förvärva bolaget 21 Grams. ”Ett fundamentalt hot mot konkurrensen på postmarknaden. Den avreglering av postmarknaden som inleddes 1993 kommer att rullas tillbaka”, argumenterar bland andra Grafiska Företagens vd Eva Glückman.