NYHET - HÅLLBARHET & FÖRPACKNING

Så kan förpackningsindustrin påverka hållbarhet och säkerhet

Är nyfiken på att höra mer hur förpackningsindustrin påverkas av hållbarhetstrender och av säkerhetspolitiska händelser i världen? Som medlem i Grafiska Företagen kan du gå kostnadsfritt på Scanpack den 22–25 oktober i Göteborg och lyssna på miljöexperten Mark Shayler och säkerhetsexperten Johan Sjöberg. Läs mer om talarna här.

15 oktober 2024
Miljöexperten Mark Shayler och säkerhetsexperten Johan Sjöberg.
Miljöexperten Mark Shayler och säkerhetsexperten Johan Sjöberg. Foto: Pressbilder

Mark Shayler driver innovations- och miljökonsultföretaget APE, som utvecklar produkter och tjänster för att minska koldioxidutsläpp. I 35 år har han ägnat sig åt att förändra vår förståelse för hållbarhet och cirkulär ekonomi. Med mottot ”det finns inga dåliga material, bara dåliga system” förespråkar han att vi slutar fixera oss vid enskilda material.

– Som konsumenter tenderar vi att demonisera specifika material istället för att se hur hela systemet är bristfälligt, säger han.

För att förändra systemet är det viktigt att anta nya sätt att tänka, menar Mark Shayler och framhåller design som ett av de mest kraftfulla miljöverktygen. Rätt design, eller snarare smart design, kan minska en produkts miljöpåverkan med upp till 80 procent – utan att kunden behöver förändra sitt beteende.

– Genom att integrera hållbarhet i designprocessen kan vi verkligen frigöra designens fulla potential. På så sätt kan vi lösa många av de problem vi ständigt stöter på.

På Scanpack kommer Mark Shayler att hålla två föreläsningar, om förpackningsdesign och om hur industrin kan bidra till att lösa klimatkrisen.

Förberedelser avgörande för säkerheten

En annan viktig framtidsfråga är den om säkerhet. Liksom andra industrier påverkas förpackningsindustrin av geo- och säkerhetspolitiska händelser i världen, och beroendet av internationella leverantörer och leveranskedjor gör den sårbar. Det menar Johan Sjöberg, ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv.

På Scanpack kommer han att prata på temat ”Näringslivets roll inom totalförsvaret och försörjningsberedskapen”, om vad vi gör om en kris uppstår och hur vi hanterar ekonomiska skador eller bortfall av leveranser.

Sveriges säkerhetspolitiska situation har försämrats och hotbilden förvärras ytterligare när företag står inför cyberattacker, industrispionage, underrättelseoperationer, desinformation, illegal tekniköverföring, infiltration och organiserad brottslighet.

Men genom att vara förberedd kan svensk förpackningsindustri klara av att stå stark och växa trots en osäker värld. Det handlar om allt från risk- och sårbarhetsanalyser till anpassning av affärsmodell och avtal, samt att beakta även andra typer av risker än de traditionella, framhåller Johan Sjöberg.

– Det är viktigt att ledningsgrupper ställer frågor om hur de agerar vid störda förhållanden, säger han.

Medlemserbjudande: Scanpack 2024

Scanpack är en mötesplats för den skandinaviska förpackningsbranschen och äger rum den 22–25 oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Med koden GRAFISKA24 hämtar du som medlem i Grafiska Företagen en kostnadsfri biljett. Mer information om mässan och programmet finns på Scanpacks hemsida.