Hur kan EU:s inre marknad stärkas för att öka vår konkurrenskraft? Vad krävs för att säkra tillgången till fossilfri el? Och hur kan EU bli världsledande inom forskning och innovation? Det var frågor som de sex inbjudna toppkandidaterna i EU-valet tog sig an i debatten ”En industri som lyfter Europa”.
Med knappt tre veckor kvar till EU-valet arrangerade svensk industris ledande bransch- och arbetsgivarorganisationer, däribland Grafiska Företagen, en debatt om betydelsen av en konkurrenskraftig industri för ett blomstrande EU.
– Att EU:s inre marknad är betydelsefull och behöver stärkas, att regelbördan för företagen måste lätta och att lagstiftningen behöver ta hänsyn till företagens förutsättningar, framgick tydligt. Samtidigt är det uppenbart att Europa har halkat efter i konkurrenskraft och att politikerna har en utmanande uppgift framför sig under nästa mandatperiod, sa Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen efter debatten.
I samband med debatten presenterade också industrin, inom ramen för Industrins reformagenda, sina förväntningar på svenska beslutsfattare inför nästa mandatperiod i EU i den färska rapporten ”Industrins prioriterade frågor inför EU-valet”.
Delade meningar om statsstöd
I seminariets första panel debatterade Emma Wiesner (C), Isabella Löwin (MP) och Jessica Polfjärd (M) hur EU:s inre marknad kan vässas för att öka svensk och europeisk konkurrenskraft. De tre var eniga om den inre marknadens betydelse och vikten av att stärka den, men huruvida statsstöd är vägen att gå rådde delade åsikter. Minskade regelbördor, små och medelstora företags perspektiv i lagstiftningen och företags och konsumenters ansvar för att varor är schyst producerade, var andra frågor som lyftes.
I frågan om den viktiga kompetensförsörjningen beklagade Wiesner och Löwin ökade hinder för företag att rekrytera från tredje land, medan Polfjärd beskrev frågan som komplex.
I seminariets andra panel, där ämnet var energi, forskning och innovation, rådde enighet om behovet av kärnkraft mellan debattörerna Anna Maria Corazza Bildt (L), Johan Danielsson (S) och Dick Erixon (SD). Danielsson lyfte behovet av en översyn av regelverket för den europeiska elmarknaden, Corazza Bildt efterfrågade såväl gemensamma standarder som gemensamma investeringar i innovation, medan Erixon förordade färre regler och mindre inblandning av politiker.
Inbjudna var också representanter för näringslivet i form av Lotta Lyrå, vd för Södra och ordförande för Skogsindustrierna, och Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval, tillika ordförande för Teknikföretagen.
Lotta Lyrå efterlyste förståelse för företagens verklighet, där lönsamhet och genomförandet av den gröna omställningen måste balanseras – debatten präglas för mycket av antingen eller. Målkonflikter till följd av bristande helhetssyn menade hon bidrar till minskad acceptans för EU.
Tom Erixon kritiserade att det i lagstiftningsarbetet under den senaste mandatperioden saknats insikt om konsekvenserna av de beslut som fattats. Han efterfrågade också satsning på infrastruktur för att skapa förutsättningar för industrin att utveckla i önskat tempo.