REPORTAGE - HÅLLBARHET & GRAFISK BRANSCH

Certifiering lyfter UniGraphics hållbarhetsarbete

Alla pratar om miljö och hållbarhet i dag. Men hur gör man konkret för att ta ansvar? UniGraphics i Borås har valt att ISO-certifiera sig för att höja ribban. ”Det bidrar till nya affärer, men framför allt visar det att vi tar hållbarheten på allvar”, säger vd Torbjörn Sund.

23 april 2025
Bild på Torbjörn Sund, vd på UniGraphics.
Torbjörn Sund, vd på UniGraphics. Foto: Bosse Johansson/Gothia-Ateljéerna

För snart hundra år sedan, 1934, startade Borås Stämpelfabrik sin verksamhet. Det var i en tid då stämplar var högvaluta, inte minst i föreningslivet och tack vare en växande postorderhandel. Med tiden har behovet av stämplar svalnat, men UniGraphics vd Torbjörn Sund är mycket stolt över arvet:

– Många känner till oss och det skapar konkurrensfördelar. Och vi är fortfarande Sveriges största stämpelfabrik, även om volymerna inte är så stora längre.

UniGraphics bildades 1989, som ett resultat av en fusion mellan Borås Stämpelfabrik och företaget Stämplar och Gravyrer. Bolaget är i dag en bred leverantör av profil- och märkningsprodukter som till exempel flaggor, gravyrer, namnbrickor och skyltar. Stämplarna finns fortfarande med i mixen och utgör cirka 25 procent av omsättningen.

– Via företagsförvärv har vi växt oss allt starkare inom områden som gravyr och skyltar. Ett annat exempel är uppköpet av Flagmaster i Sandared som gav oss en skjuts in i profil- och expobranschen, säger Torbjörn Sund, som varit vd för UniGraphics sedan 2008.

Bild på utrymnings- och brandskyltar, som är några av UniGraphics produkter.
Utrymnings- och brandskyltar är några av UniGraphics produkter.

Under de senaste tio åren har företaget utvecklat ett koncept som växt i volym, det handlar om tillverkning och försäljning av graverade och gjutna skyltar i olika material och former. Huvudsakliga kunder är församlingar i pastorat som hanterar askminneslundar.

Anställt kvalitets- och miljöansvarig

Som så många andra i branschen har UniGraphics på senare år påverkats av kundernas ökade fokus på hållbarhet. Förutom att tillgodose kundernas önskemål bedriver UniGraphics också ett internt miljö- och hållbarhetsarbete. Bland annat har de anställt en person som på heltid arbetar med hållbarhetsfrågor, som kvalitets- och miljöansvarig.

Som ett led i den satsningen har bolaget också valt att också ISO-certifiera sig mot ledningssystemen för kvalitet och miljö. Certifikaten hänger väl synliga på väggen i entrén.

– Vi vill inte att engagemanget för miljö och hållbarhet enbart ska vara läpparnas bekännelse. Våra kunder ska kunna lita på oss. Vi vill stå för det vi gör och framhäva att vi tänker hållbart över hela linjen, säger Torbjörn Sund.

Ytterligare ett viktigt skäl till ISO-certifieringen är att många slutkunder idag kräver certifiering i alla leverantörsled.

UniGraphics har också ersatt miljöfarliga produktionsprocesser och kemikalier i sina stämplar mot mer miljövänliga alternativ. Bubbelplasten som emballagematerial har tagits bort till förmån för well och papper. Och plaster och metaller lämnas till återvinning, liksom färg och kemikalier.

Hur ser då den närmaste framtiden ut? Torbjörn Sund säger att det blir en utmaning att hålla kvar de traditionella produktområdena (stämplar, gravyrer och industrimärkning) på nuvarande nivåer.

– Men vi ser stora möjligheter att öka omsättningen på skyltar, profil- och expoprodukter. För skyltarna hoppas vi på en ökning i omsättning på cirka 50 procent inom tre år.

Vi ser stora möjligheter att öka omsättningen på skyltar, profil- och expoprodukter.

Nyligen avslutades avtalsförhandlingarna för industrin och ett nytt lönemärke är satt.

– Vi måste givetvis acceptera löneökningar, men varje krona måste tjänas in någon annanstans i verksamheten. Det är en knepig balansgång mellan att höja priserna gentemot kund, förhandla med leverantörer och att öka effektiviteten internt, avslutar Torbjörn Sund.

UniGraphics i Borås

Bred leverantör inom märkning och profilering. Exempel på produkter: flaggor, vepor, roll-ups, skyltar, stämplar, gravyrer och namnbrickor.

Antal kunder: Cirka 2 000 per år (som gör återkommande beställningar).

Antal anställda: 30.

Ägare sedan 2006: Österrikiska stämpelföretaget COLOP.

Omsättning: Cirka 47 miljoner kronor (2023/2024).