”Den som tittar på min affisch ska bli orolig”
Vad händer när krig och orättvisor sätter barns trygghet och utbildning på spel? När våld och hot tränger sig in på platser vi betraktar som trygga? Det ville designstudenten Fredrik Arnesson få oss att reflektera över med sitt bidrag i affischtävlingen PrintPower Award 2025.

En skolbuss omgiven av stridsvagnar på en parkering. Det är objekt som inte hör ihop och som inte borde finnas på samma plats – men i Fredrik Arnessons affisch gör de det.
– Det ska kännas onaturligt. Den som tittar på min affisch ska bli orolig och få en klump i magen. Trygghet borde vara självklart och basalt men det är det inte, och vi kan inte ta den för given. Jag vill väcka tankar om det, säger han.
Fredrik Arnesson är 27 år och kommer ursprungligen från Öland. Nu läser han sista terminen på utbildningen Grafisk design på Malmö universitet. Familjen är lantbrukare sedan generationer tillbaka – en kreativ syssla på sitt sätt, framhåller Fredrik, men hans egen kreativitet har tagit sig andra uttryck. Han hade tidigt ett intresse för teckning, och när han blev äldre föll valet av utbildning på grafisk design. Nu tävlar han i årets upplaga av affischtävlingen PrintPower Award, som har mänskliga rättigheter som tema.

– Jag funderade mycket kring vad min definition av mänskliga rättigheter är, och landande i rätten att få existera tryggt i ett fungerande samhälle. Barnens rätt är det allra mest centrala. Vad händer med barn när de förlorar rätten till en trygg existens? Det var utgångspunkten för min affisch.
Han växte själv upp med en trygghet han kunde ta för given. Så borde alla barn ha det, men för många är det inte så, och den tryggheten är hotad för alla i dag, menar Fredrik och framhåller krig som en av de främsta orsakerna till att många barn berövas rätten till en trygg uppväxt. Även om det fortfarande är tryggt i Sverige är det inget som säger att det kommer att vara så om några år, befarar han.
– Just nu klarar jag inte av att läsa nyheter, men det betyder inte att jag ignorerar det som sker i världen. Jag pratar med folk omkring mig och reflekterar, men jag upplever att det är mycket sensationsjournalistik som mest handlar om att jaga klick och det är jag så trött på.
En fysisk affisch kan inte ersättas
En bra affisch ska ha rätt samspel mellan tre komponenter, tycker Fredrik: den ska vara originell, tydlig och effektfull. Att den bjuder in till en djupare tolkning bidrar till effektfullheten.
Med sitt eget verk vill han sätta ljuset på krigets påverkan i tid och rum. Skolbussen i motivet får representera skolan som platsen för trygghet och utveckling, medan stridsvagnarna runt om skapar en skarp kontrast och representerar våldet som tränger sig in i tryggheten och förhindrar barns möjlighet till utveckling och framtid – något vi inte fullt ut vet den långvariga effekten av.
Med hjälp av perspektiv och färgsättning förstärks både kontraster och den onaturliga känsla han är ute efter.
– Jag har använt mig av ett isometriskt perspektiv, som innebär att alla objekt i bilden har samma storlek oavsett var de är placerade. Färgmässigt sticker den gula bussen ut, medan stridsvagnarna är onaturligt vita.
Även om mycket i dag är digitalt tycker Fredrik att tryck har en viktig plats i samhället. Själv har han tidigare skapat både skivomslag och filmaffischer.
– En affisch som tar plats i det fysiska rummet är någonting helt annat, det går inte att jämföra med något digitalt. Man delar platsen med affischen på något sätt. Det väcker en otrolig känsla som inte fullt ut går att ersätta.