Dolda hinder hotar rätten att röra sig fritt
Rätten att ta sig dit man vill ska gälla alla – men gör den verkligen det? Den frågan ställer designstudenten Lovisa Fock med sitt verk ”Dolda hinder” och sätter ljuset på en grupp människor som hon tycker representeras alltför sällan. Bidraget tog henne till final i affischtävlingen PrintPower Award 2025.

– Vi måste bygga en tillgänglig värld där alla kan röra sig fritt, oavsett förutsättningar. Det är lätt att bara utgå från sig själv, men det som är självklart för mig kan vara ett hinder för någon annan, säger Lovisa Fock.
Hon är 23 år och uppvuxen i Uppsala. Hon har alltid varit kreativ, ritat och sysslat med musik. Från början hade hon däremot inga planer på att följa i sin pappas fotspår och arbeta med grafisk design. I stället påbörjade hon studier i sociologi i Uppsala – men märkte snart att det var för fyrkantigt för hennes kreativa läggning. När hon började jobba som marknadsassistent och fick grafiska uppdrag kände hon att det trots allt var det hon skulle ägna sig åt. Nu studerar hon första året av två på utbildningen Digital Content Designer på Medieinstitutet Stockholm.
– Ofta kan det vara mer effektivt att bara antyda något eller visa en del av någonting, som i det här fallet en del av hjulet på en rullstol, än att visa hela objektet. Då får betraktaren själv tänka in det som inte visas och göra sin tolkning.
Hur hon skulle gestalta temat var inte självklart. Processen var lång och hon övervägde flera olika idéer.
– Det är så mycket som ryms i mänskliga rättigheter. Men jag kände att jag ville jag belysa någon aspekt av temat som kanske inte är den första man tänker på. En sådan är rätten att kunna röra sig fritt.

För henne själv ligger rörlighet nära. Som fotbollsspelare på elitnivå vid sidan av studierna är det något hon lätt tar för givet.
– Fotbollen har präglat mitt liv, det är en självklarhet för mig att kunna röra mig. Jag kan också gå till vilka restauranger jag vill och på vilka konserter jag vill – jag behöver inte tänka på det. Det måste vara jättejobbigt att inte veta om ett ställe är tillgänglighetsanpassat, om du kommer att kunna ta dig in i en lokal eller inte.
Representation i kommunikation är något de pratar om på utbildningen, berättar Lovisa. Personer med funktionsnedsättningar är en grupp i samhället som Lovisa upplever inte alltid är representerad.
– Som designer kan det vara bra att tänka på att det kan räcka med en detalj i en bild för att enskilda människor eller grupper ska känna sig representerade. Detaljer gör skillnad.
Affischer väcker känslor
Lovisa Fock och hennes vänner pratar mycket om de oroligheter som pågår i världen. Det är viktigt att vara påläst och följa nyheterna, man har ett ansvar att ha koll på vad som händer, tycker hon.
– Men mycket är svårt att ta in, och man vill inte heller gå runt i ständig oro, det gäller att försöka hitta en balans. Och det finns alltid hopp och personer som vill förändra.
Hon hoppas att affischtävlingen kan bidra till fler att stanna upp och funderar över vad mänskliga rättigheter faktiskt är.
– I en digitaliserad värld har fysiska bilder ett värde. En tryckt affisch fångar din uppmärksamhet och väcker känslor. Det gör den till ett bra sätt att kommunicera – inte minst kring viktiga frågor som mänskliga rättigheter.