”En bra affisch ska få en att vilja hoppa av bussen”
Juryn hade ett digert jobb att välja bland rekordmånga 193 bidrag i årets affischtävling PrintPower Award, där temat var mänskliga rättigheter. Tio finalister och en vinnare presenteras på finalkvällen på Berghs School of Communication i Stockholm den 10 april.

– Den måste vara direkt, på några sekunder ska man se och vilja förstå affischen. Budskapet ska stämma ihop med uttrycket. Känslan, färgerna och hur studenterna har utnyttjat formatet är viktigt, säger formgivaren Lotta Kühlhorn, som är ny i juryn för i år.
Övriga i juryn har varit med förr: formgivarna Peter Herrmann och Martin Ander samt tekniska experten Jenny Moberg.
– En affisch ska vara så tydlig att man hinner uppfatta budskapet på tre sekunder medan man åker förbi med bussen. Och en riktigt bra affisch ska få en att vilja hoppa av bussen för att titta närmare och få veta mer. Det är sådana affischer vi letar efter, säger Martin Ander.
Peter Herrmann, som är med i juryn för tredje året, tycker att det var svårt att utse en vinnare i år.

– Det är ett brett tema i år som kan vara svårt att sammanfatta. Många har valt en skärva av temat, och vissa tolkningar är återkommande. En trend i år är att många har med text i sina affischer. Utmärkande för en bra affisch är en tydlig idé som har en kommunikativ kraft, en tanke rakt igenom, säger han.
Han får medhåll av Martin Ander:
– Studenternas tolkningar av temat rör alltifrån världsläget och miljöförstöring till väldigt personliga saker, som sovmorgon. Många avspeglar omvärlden och mediebilden, och det finns också en del återkommande teman, som aborträtten till exempel. Somliga försöker få in många budskap i samma poänger – jag är själv likadan. Det blir ofta mer slagkraftigt med bara en idé som är lätt att förstå.
Jenny Moberg har suttit med i juryn flera år och står för det trycktekniska kunnandet. Hon tittar på tryckpotentialen i affischerna, hur färgkombinationerna kommer att bli i tryck, till exempel.
– Jag tycker mig se lite nya färgställningar i årets affischer. Det kan förstås vara så att temat gör att man dras till en viss kulör. Många av affischerna har också mer detaljer i bilderna i år.
Det blir ofta mer slagkraftigt med bara en idé som är lätt att förstå.
Kraften i det tryckta mediet är alla i juryn eniga om, liksom att tryck har blivit mer exklusivt i en alltmer digital värld.
– Det finns ett stort värde i att visa bilder skapade av människor och att utbilda folk i bildseende i tider när AI-bilder blir allt vanligare, säger Martin Ander.
– Jag älskar papper, färg och tryck. Det är på riktigt, man kan hålla i det, känna doften och uppleva färgerna. Det är viktigt, vi ska satsa på det som trycks, jag tror att folk bryr sig om det, fyller Lotta Kühlhorn i.
Möt juryn

Lotta Kühlhorn
Frilansande formgivare och mönsterkonstruktör utbildad på Konstfack. Gör bland annat bokomslag och mönster för textilier och tapeter. Har nyligen givit ut boken ”Mönster: en bok om att repetera färg och form”.
”Jag har vuxit upp med affischer och alltid tyckt om den konstformen. Diskussionerna med de andra i juryn är intressanta – det mänskliga mötet är alltid givande, det gör mig glad.”

Peter Herrmann
Design director, grundare av designbyrån Purple. Tidigare medgrundare till guldäggsvinnande designbyrån Open Studio. Tror på idéns kraft och är nördigt intresserad av allt från den grafiska idéprocessen till utförandet och trycket.
”Jag hoppas att ju mer digitala vi blir, desto starkare blir behovet av att kontrastera med motsatsen. Tryck är unikt i sin taktilitet och jag hoppas på ett ökat intresse för hantverket.”

Martin Ander
Frilansande illustratör och grafiska formgivare. Arbetar mycket mot mode-, musik-, skejt- och surfbranscherna och uteslutande i tryckta medier. Plockade ner coola affischer på stan som liten och gillar att affischkonst riktar sig till alla – som information, protest, uppmaning eller bara för att göra stan lite snyggare.
”Det är viktig att saker finns i fysiskt format. Om saker bara lagras digitalt kommer det inte finnas några spår kvar av vår samtid. Print går att bevara på ett annat sätt, historien blir disponibel.”

Jenny Moberg
Har drivit tryckeri i 25 år och är vd på screentryckeriet All in Screen. Började i branschen som 18-åring. Tycker juryarbetet är roligt, både för de intressanta diskussionerna och inte minst för att få träffa konstnärer och designers och höra mer om hur de jobbar.
”Det är roligt att tävlingen växer och att det satsas på den. Den når ut i skolorna och i sociala medier. Prisutdelning är maffig och det har verkligen blivit prestigefyllt att vinna.”