NYHET - PRINTPOWER

Ståltrådsgalgen är svår att skratta bort

Ståltrådsgalgen har blivit en välkänd global symbol för osäkra aborter – något kvinnor genom tiderna tagit till, ofta med fara för sitt eget liv, när rätten till laglig abort inte funnits. Det tog designstudenten Anton Schmidt fasta på med sitt bidrag ”Life will always happen” i affischtävlingen PrintPower Award 2025.

16 april 2025
Bidraget ”Life will always happen” och Anton Schmidt från Yrgo.
Bidraget ”Life will always happen” och Anton Schmidt från Yrgo. Foto: Privat

– Ståltrådsgalgen har redan en stark symbolik, men genom att sätta den i ett rött nödskåp ville jag tydliggöra hur den för många faktiskt varit en sista utväg, berättar Anton Schmidt.

Det röda skåpet i motivet är bekant – i en krissituation krossar du glaset för att komma åt innehållet, vanligen en brandslang, en nödbroms eller en larmknapp. I Antons affisch rymmer skåpet i stället en ståltrådsgalge, som är en av de starkaste symboler som förespråkarna för fri abort har.

– Jag ville åt skrattet, chocken och insikten – få betraktaren att först skratta, sen reflektera och sätta skrattet i halsen. Budskapet ska stanna kvar länge, förklarar han.

Anton Schmidt är 26 år, född och uppvuxen i Göteborg. Redan som tolvåring bestämde han sig för att det var art director han skulle bli. Han har hållit sig till planen och studerar nu andra året på utbildningen Art Director & Copywriter på Yrgo i hemstaden.

Intresset för serier och musik var ingången till grafisk design för Anton. Som liten älskade han serier och de fick honom att vilja lära sig teckna. Under uppväxten samsades specialbeställda uppslag från mangaserien Berserk med hårdrocksaffischer på pojkrumsväggarna. Så småningom hittade han också olika ritprogram på datorn och utvecklade sitt designintresse.

Rätten till abort är inte självklar

Nu tävlar Anton i PrintPower Award, som i år har temat mänskliga rättigheter. Av många möjliga infallsvinklar på ämnet landade han till slut i aborträtten – en fråga han tycker berör flera aspekter av mänskliga rättigheter.

– Aborträtten är viktig i sig, men också i ett intersektionellt perspektiv, för att synliggöra hur maktordningar skapas och upprätthålls, säger Anton.

Varje år genomförs 25 miljoner osäkra aborter och upp till 47 000 kvinnor och flickor dör som en följd av en osäker abort, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Ståltrådsgalgen har använts av otaliga desperata gravida kvinnor som med fara för sitt liv försökt göra abort.

Anton valde att döpa sin affisch till ”Life will always happen”.

– Namnet har en motsägelsefull twist och är tänkt lite som en antites. För livet går vidare trots förbud. Aborter kommer att utföras ändå, det är oundvikligt.

Abortfrågan är aktuell inte minst sedan USA för några år sedan rev upp Row v. Wade, lagen som varit en garanti för aborträtten i landet, påpekar Anton. Men för honom är frågan angelägen även på ett närmare plan.

– Jag har kompisar som har gjort abort. Man kan tycka att det är en rättighet som bara ska finnas, men så är det inte överallt. Det är en pågående kamp.

Affischer är mer relevanta än någonsin

Anton Schmidt har en förkärlek för det tryckta mediet, även om han också arbetar mycket digitalt. Under pandemin upplevde han att tryck fick ett tydligare existensberättigande.

– Många trodde att allt skulle bli digitalt och att tryck skulle försvinna. Men det som hände var att man kände ”fan vad jag vill ha en bok, vad jag vill vara ute och träffa folk och få en broschyr i handen när jag går på en konsert”. Så jag tror verkligen inte att tryck håller på att dö ut – det är i högsta grad levande.