Ebba Brännholm från GDK, Grafisk design och kommunikation, på Linköpings universitet vinner affischtävlingen PrintPower Award 2025 med sitt verk ”Mare Nostrum – vårt hav”. Alla tio finalister som presenterades i den fulla aulan på Berghs School of Communication under finalkvällen hade gjort starka tolkning av årets tema ”mänskliga rättigheter”.
Badbollar som samsas med livbojar i samma hav. Semester å ena sidan, kamp för livet å den andra. Designstudenten Ebba Brännholms bidrag ”Mare Nostrum – vårt hav” handlar om hur lätt det är att blunda för orättvisor, trots att de är mitt framför en.
Motivet är ett blått hav där det på den ena sidan flyter simringar och badbollar, på den andra flyter i stället livbojar och flytvästar. Verket har Ebba Brännholm döpt till ”Mare nostrum – vårt hav”, det romerska namnet för Medelhavet.
– Många människor, särskilt vi i Sverige, kan relatera till att ligga i en solstol vid Medelhavet. På samma hav pågår samtidigt en helt annan verklighet där det för jättemånga människor handlar om liv och död. Jag ville blanda kontrasterna mellan semesterparadiset och flyktvägen från förtryck och krig, berättar Ebba Brännholm.
Ebba Brännholm är 27 år, uppväxt utanför Stockholm och går sista året på GDK, Grafisk design och kommunikation, på Linköpings universitet. Med en morfar som är musiker och mormor som är kläddesigner har det kreativa alltid funnits nära. Hon intresserade sig tidigt för musik, konst, foto och film men också teknik. Den kombinationen gjorde att hon fastade för grafisk design.
Temat för årets affischtävling är mänskliga rättigheter, något som alltid har engagerat Ebba. Hon har tidigare gjort en video om situationen för palestinier i Gaza för Amnesty och gjort praktik hos ett politiskt parti. När hon såg temat för tävlingen kände hon direkt att hon ville vara med.
– Saker vi i Sverige tar för givna, rättigheter som demokrati och yttrandefrihet, är plötsligt något som är uppe för diskussion. Det är väldigt läskigt. Plötsligt är det även här i Sverige okej att ifrågasätta basala mänskliga rättigheter och också motsätta sig dem. Hur gick till exempel aborträtten från att vara en självklar rättighet till något som man ska ha en åsikt om?
Ebba ville att hennes affisch skulle vara enkel och konkret, utan krusiduller. Därför har det blå havet inga vågrörelser och motivet innehåller få objekt i tydliga färger. Du ska kunna läsa av den snabbt, menar hon.
– En bra affisch ska vara som ett slag i magen, man ska inte behöva någon förklaring. Men ibland kan man behöva reflektera en stund för att förstå alla nyanser av budskapet.
Unga vill göra skillnad
Ebba Brännholm ser att hennes generation reagerar olika på hemskheter i världen och när mänskliga rättigheter kränks. Det är oundvikligt att bli påverkad genom nyheter och sociala medier, menar hon, men medan somliga väljer att agera är det andra som stänger av, av rädsla eller för att det blir för mycket. Hon kan respektera båda reaktionerna.
– Jag tror att psykisk ohälsa hos unga kan kopplas mycket till att vi blir exponerade för så mycket hela tiden, och att det kan vara svårt att hantera.
Nu står examensarbete på tur innan hon är klar med utbildningen. Framöver vill hon gärna använda färg och form för att utforma viktiga budskap, och hon tycker att affischer och andra tryckta medier har en viktig plats i samhället.
– Det är bara att titta på hur människor i alla tider förmedlat sina tankar i det offentliga rummet för att förstå vikten av fysiska budskap. Att få ut livsviktiga budskap genom affischer och tryck är sätt att engagera och kämpa tillsammans, till exempel för att våra gemensamma mänskliga rättigheter ska finnas kvar.